Avanza .affiliatelänk

tisdag 1 februari 2022

Rapportsäsongen är igång

Nu har mina absoluta favorittid (förutom sommarsemestern) på året varit igång i ett par veckor. Det är den tid på året då bolagen släpper sina årsrapporter och meddelar det jag suktar efter allra mest, nämligen hur stor del av vinsten för 2021 de avser att betala ut i form av utdelning under 2022. Jag tänkte återge de bolag jag äger som hittills har rapporterat hur stor utdelning de avser att betala ut. För enkelhetens skulle tar jag dem i alfabetisk ordning.

BillerudKorsnäs: BillerudKorsnäs har så länge jag ägt dem (sedan 2018) delat ut 4.30:-/aktie. De har alltså varken höjt eller sänkt sin utdelning. Så blir fallet även i år, så i maj delar de återigen ut 4.30:-/aktie.
Det känns som om bolaget har lite att bevisa i framtiden. Direktavkastningen (DA) är ca 2,8% till dagens kurs. Alltså varken särskilt hög eller låg.

Creades: Nästa bolag att rapportera om är investmentbolaget Creades. Det är ett bolag som har gått otroligt bra de senaste åren och som ofta har handlats till en extrem hög substanspremie. Substanspremien är fortfarande hög även om den har gått ned något. I nuläget ligger den omkring 33%. Creades är numera en kvartalsutdelare och lämnar i år en utdelning på 1.40:-/aktie, upppdelat på fyra tillfällen. DA är dock inte mycket att skryta med, då den ligger på ynka 1,14%.

Electrolux: Så har turen kommit till Electrolux. Electrolux var ett av många bolag som valde att skjuta upp sin utdelning under 2020. Istället delade de ut hela 25:-/aktie under 2021. Den ordinarie utdelningen de betalade ut 2021 var på 8.00:-/aktie, men i år höjer de den till hela 9.20:-/aktie. Det innebär en utdelningshöjning med hela 15%, tack för det Electrolux. Utbetalningen kommer ske halvårsvis med utbetalning i april och oktober. DA hamnar nu på finfina 4,86%.

Intrum: Näst på tur står finansbolaget Intrum. Kursen har gått lite upp och ned under året. Bolaget har höjt sin utdelning varje år sedan 2019. Då delade de ut 9.50:-/aktie och i år delar de ut 13.50:-/aktie. Ganska fin utveckling på utdelningarna under bara några år. Årets utdelningshöjning blev 12,5%. Bra jobbat Intrum. DA ligger i dagsläget på 4,48%. Det är riktigt bra.

Investor: Folkets favoritinvestmentbolag, Investor är nästa bolag att avhandlas. Investors aktie har gått riktigt bra i många år nu, men bolaget har fått lite kritik de senaste åren eftersom de har envisats med att höja utdelningen med 1 krona om året sedan 2009. Det innebär att den procentuella höjningen har blivit mindre och mindre för varje år. Men i år har Wallenbergarna äntligen fått arslet ur vagnen och höjer faktiskt utdelningen med motsvarande 2,00 kr sedan 2021. Utdelningshöjningen landar därmed på 14,3%. Efter spliten våren 2021 blev förra årets totala utdelning 3.50:-/aktie och i år landar den på 4:-/aktie. De första 3 kronorna delas ut i maj och den sista kronan kommer i november. DA ligger nu på 1,98%

Lundin Energy: Lundin Energy är en favorit i portföljen. De lämnade en rapport som var avsevärt bättre än förra årets, men sämre än vad analytikerna förväntat sig. Då Lundins siffror presenteras i dollar, så gör även jag det. Bolaget avser att höja utdelningen med suveräna 25% till 0,5625 dollar/aktie fram till dess att den planerade  fusionen med Aker BP genomförts.

NAXS: NAXS är ett lite mindre investmentbolag på stockholmsbörsen med ganska liten omsättning, men de delar ut förhållandevis mycket för att vara ett investmentbolag. DA ligger faktiskt på 5,43%. De höjer utdelningen från 3.00:-/aktie 2021 till 3.50:-/aktie 2022. En utdelningshöjning på 16,67%. Det är en riktigt fin höjning tycker jag.

SEB: SEB är första bank att rapportera för min del. Bankerna har ju varit satta under hårda restriktioner från ECB under pandemin, men nu är de återigen sedan september 2021 fria att dela ut som de vill igen. Det visade sig i höstas då bankerna vräkte pengar efter oss stackars aktieägare. Även om räntorna varit låga under pandemin så har bankerna ändå tjänat pengar som gräs och SEB är definitivt inget undantag. SEB delade inte ut något under 2020, men under 2021 delade de ut 8.20:-/aktie fördelat på två tillfällen. De första 4.10:-/aktie delades ut under våren 2021 under restriktionerna och ytterligare 4.10:-/aktie delades ut när restriktionerna släpptes. I år meddelas utdelningen bli 6.00:-/aktie och dessa kommer att betalas ut i slutet av mars. DA ligger på 4,9%.

SSAB: SSAB är ännu ett bolag som ställde in sina utdelningar under pandemin. De delade faktiskt inte ut något vare sig för 2020 eller 2021. Men i år slår SSAB till med en mastodontutdelning på hela 5.25:-/aktie att jämföra med den senaste utdelningen som låg på 1.50:-/aktie som skedde 2019. DA springer upp till hela 10,9%. Det är väl inte en alltför vågad gissning att många småsparare pyntar in sina surt förvärvade slantar i SSAB  under våren för att ta del av utdelningen i mitten av april.

Tele2: Tele2 är en av mina absoluta favoritutdelare av det skälet att de delar ut ofta och mycket. Jag har ägt aktien sedan 2018 och de har pyntat ut extrautdelning varje år sedan dess. Idag rapporterade Tele2 om en ordinarie utdelning på 6.75:-/aktie att jämföra med förra årets 6.00:-/aktie. Dessutom är det sedan tidigare känt att Tele2 har för avsikt att dela ut försäljningspengarna de ska få för sin andel i T-mobile. Det är inte bestämt något men Tele2 har tidigare deklarerat att det bli minst 11:-/aktie och idag gick vd:n ut och sa att det kan röra sig om uppemot 12.60:-/aktie.  DA är baserat på ordinarie utdelning fina 5,03%.

Telia: Telia, den stabila och defensiva gamla pjäsen i portföljen höjer faktiskt utdelningen något. Det är ingen jättehöjning, men en ökning på 2,5% är bättre än ingenting. Utdelningen höjs från 2.00:-/aktie till 2,05:-/aktie. För övrigt går kursen som vanligt i sidled och kanske till och med något nedåt. Men en fin utdelare är det. DA ligger på 5,54% i dagsläget.

Volvo: Volvo lastvagnar har skämt bort oss aktieägare med många fina extrautdelningar de senaste åren och i år är ingen undantag. De rapporterar en ordinarie utdelning på 6.50:-/aktie och en extrautdelning på 6.50:-/aktie, så totalt 13:-/aktie. Det är förvisso lägre än förra årets totala 24.50:-/aktie, men då ska man ha i åtanke att Volvo sålde dotterbolaget UD Trucks förra året. De pengarna distribuerades ut till aktieägarna. DA är nu baserat på ordinarie utdelning 3,07%.

Öresund: Öresund är ett investmentbolag med ganska defensiva pjäser i portföljen. Därav blir det inte så stora kursrörelser, men dela ut pengar till sina aktieägare kan de. Förra året delade Öresund ut 6.00:-/aktie och i år landar utdelningen på 6.50:-/aktie. En ökning med en 50-öring eller 8,33% om man så vill. En ganska skaplig löneförhöjning tycker jag. DA är 4,65% vilket också är bra för att vara ett investmentbolag.

Det här är de av mina bolag som hittills har lämnat sina årsrapporter. De flesta har faktiskt ännu inte gjort det, så det är många julaftnar kvar för en utdelningsjägare som mig innan rapportfloden är över. Redan i morgon kommer bland annat Swedbank med sin årsrapport.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar