Avanza .affiliatelänk

söndag 24 november 2019

Ränta på ränta effekten och dess kraft

Ränta på ränta effekten. Vad är det kanske ni undrar? Jo, det är något som Albert Einstein utnämnde till världens åttonde underverk och det med all rätt. Som utdelningsinvesterare är ränta på ränta effekten en våt härlig dröm, för det innebär att du får gratis pengar utan att lyfta ett finger, och vem vill inte ha det? 

Hur uppnår man då en ränta på ränta effekt? 
Jo, du köper utdelningsaktier på börsen. De ränteintäkter du får, i det här fallet från aktieutdelningar återinvesterar du i nya aktier som i sin tur genererar nya aktieutdelningar. Vips så är den positiva spiralen igång och du kan luta dig tillbaka. Det fina med ränta på ränta effekten är att den blir bara starkare och starkare ju längre tiden går. Det är som att du rullar en liten snöboll som bara växer och växer. Till slut har du ett stort snöklot som är som gjort att bygga en snögubbe av.

Låt mig illustrera ränta på ränta effekten med ett diagram. I exemplet har jag utgått från en investering på 2500 kronor med en genomsnittlig avkastning på 8% i 30 år. 8% procent är den avkastning som Stockholmsbörsen historiskt sett har gett. Om avkastningen hela tiden återinvesteras så är investeringen efter 10 år värd ca 5 000 kronor. Efter 20 år är investeringen uppe i ca 10 800 kronor och till slut efter 30 år är den värd hela 23 300 kronor. Som ni ser stiger den blå kurvan bara brantare och brantare och det är det som är den så kallade ränta på ränta effekten eller snöbollseffekten.




















Så efter 30 år är investeringen värd hela 23 300 kronor. Det innebär att 20 800 kronor är rena gratispengar som du inte behövt jobba för. Inte så pjåkigt va?

Men nu ska vi titta på vad som händer med ränta på ränta effekten om vi dessutom lägger till ett årligt nysparande på 2 500 kronor. det vill säga endast ca 208 kr i månaden.  Hur blir resultatet då?
Då får vi helt andra och ännu mer glädjande siffror. Kolla in diagrammet nedan och låt dig häpnas över resultatet.




















En kontantinsats från dig på totalt 75 000 kr har alltså efter 30 år gett dig hela 305 865 kronor. Det kallar jag ett underverk som heter duga.

God ränta på ränta effekt på er!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar