Avanza .affiliatelänk

onsdag 19 juni 2019

Likheter och skillnader mellan investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF)


Jag har märkt när jag surfat runt på diverse sociala medier såsom till exempel Instagram och Facebook att många tycker det är svårt och krångligt med vad som gäller kring ISK respektive KF.

Jag har därför nu försökt göra en enkel och lättförståelig sammanfattning kring likheter och skillnader mellan de båda sparformerna


Likheter

Varken ISK eller KF behöver deklareras. Både ISK och KF schablonbeskattas, vilket innebär att du betalar skatt oavsett om värdet på ditt innehav gått upp eller ned under året. Fonder och aktier kan säljas och bytas utan att du behöver betala skatt på vinsten. Det innebär också att du inte kan kvitta eventuella vinster mot förluster vid andra försäljningstillfällen som skett under året.

Skatten du betalar för din ISK dras per automatik vid din deklaration. Alla uppgifter är förifyllda av skatteverket. På så vis kan du göra hur många affärer som helst under ett år utan att bekymra dig om hur det skall deklareras. Visst är det bra?

I en KF betalar du också skatt, som kallas avkastningsskatt. Du betalar dock inte via din deklaration som i ett ISK. Istället dras skatten kvartalsvis ett kvartal i efterskott från ditt likvidkonto som du har i kapitalförsäkringen.
Min bank skickar ett meddelande i förväg och talar om hur mycket avkastningsskatt som skall betalas och när. Det enda jag behöver se till är att det finns täckning på likviditetskontot. Hur smidigt som helst.


Skillnader

Ägande
ISK – Du äger aktien och har således rösträtt vid bolagsstämman.
KF – Tekniskt sett äger ett försäkringsbolag aktien. Du har därför ingen rösträtt vid bolagsstämman.

Skatter vid utdelningar
ISK – Ingen beskattning sker vid utdelningar. Men om du äger utländska utdelningsaktier dras det källskatt som du själv får kräva tillbaka från det land där aktien har sitt säte.
KF – Inte heller här sker någon beskattning vid utdelningar såvida du inte har utländska utdelningsaktier. Då dras det källskatt som din bank oftast hjälper dig att få tillbaka. Det tar dock oftast 2-3 år innan den processen är klar. Att få tillbaka källskatten är anledningen till att de flesta väljer att ha sina utländska utdelningsaktier i en kapitalförsäkring.

Om du dör 
ISK – Här gäller vanliga arvsregler. Vill du på något sätt påverka vem som ska ärva dina aktier är det bara att skriva ett testamente.
KF - Om du tråkigt nog skulle avlida har du här möjlighet att bestämma vem eller vilka som ska vara förmånstagare till din KF. Man fyller i en blankett och namnger den eller de som skall ärva försäkringen vid din tragiska bortgång.

Hoppas att detta inlägg var till någon hjälp. Undrar du något är det bara att skicka en fråga i en kommentar.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar